Innlegg

Sosiale konsekvenser ved teknologiens utvikling

Vi lever i en verden i stadig utvikling. Teknologien er blitt våre kolleger og konsekvensene for dette kan føre til suksess eller katastrofe.
I siste innlegg skrev jeg om digitalisering, kunstig intelligens og maskin læring. Dette innlegget er et ytterligere innlegg om kunstig intelligens, rettet mot sosiale konsekvenser i møte med fremtidens teknologiske utvikling. Vi ber maskinen om hjelp og støtte, og stoler mer og mer på våre teknologiske løsninger. Jeg vil nevne et par av dagens nye svar på kunstig intelligens og hva vi kan forvente å se i framtiden. Med denne grenseløse teknologien kan vår verden er i ferd med å et virkelig svar på fremtiden. Med det tar jeg utgangspunkt i Netflix-serien Black Mirrors’ «Nosedive» fra 2016 da dette reelts sett faktisk skjer i vår verden, gjerne kjent som «The social credit system» – et kastesystem i Kina. Videre skriver jeg litt om Deepfake og hvilke konsekvenser dette kan føre til.

Chatbot
Det er mange systemer og produkter som stadig er i konstant utvikling. Flere og flere arbeidsoppgaver blir erstattet med kunstig intelligens og roboter som påvirker oss i noen, til stor grad. Chatbots er et eksempler på daglig kunstig intelligens folk flest kjenner til. Chatbotten er en helt ny arena, da den er skapt til å lagre informasjon og egen læring bygd på ord og synonymer som skal hjelpe til å besvare kundehenvendeler og fungere som et oppslagsverktøy. Dette skal forhåpentligvis maksimere kundeopplevelsen med konkrete og rette svar samt en tilgjengelighet når som helst og hvor som helst. Det er en helt ny måte å kommunisere på. Du snakker ikke lenger med et menneske, men med en maskin som gjerne er navngitt for å virke mer personlig og ekte. Chatboten vil på lik måte som de fleste andre maskiner vedlikeholdes og til tider overvåkes for å optimaliseres og rette eventuelle feil eller mangler. Dette er en super tjeneste, dersom den fungerer til sin hensikt.

Personalløse butikker
Amazon GO er live i flere byer i USA, også rett rundt hjørnet for vår egen del.
Dette er et kjempe spennende prosjekt som vil endre handleturen for alltid. Hos Amazon GO slipper du køer, handlekurven og den fysiske betalingen. Via en registrert app og ansiktsgjenkjenning kombinert med registrere sensorer i butikken kan du fritt velge de varene du skal ha og forlate butikken. Kortet belastes automatisk, hvilket gjør dette til en av de mest effektive handleturene bortsett fra hjemlevering. Det vil likevel også by på noen utfordringer i og med at det ikke er ansatte til stede i butikkene, kan du ikke få hjelp ved behov og ingen hyggelig kassa-person å småprate med for den prateglade kunde.

Selvstyrte biler
Et annet kjært produkt produkt i en spennende utvikling er kjøretøyet. Bilen, første bilen på bensin og med fire hestekrefter ble bygget av Henry Ford i 1896. I moderne tider har bilen gått fra bensin til elektrisitet, til og med fått installert en rekke sensorer som gjør det mulig for bilen å parkere på egenhånd, få et sanntids-bilde av bilen ovenfra, samt beholde en viss styring dersom bilen er på ville veier.
Det neste steget er at bilen ved hjelp av kunstig intelligens skal kunne kjøre på egenhånd. Dette gir oss en masse spennende konsekvenser som blant annet større sikkerhet i trafikken og en helt annen tilgjengelighet. Du skal ikke lenger behøve å ta lappen, passe på at du er skikket til å kjøre bilen eller at du kjører for fort. Bilen skal være i forsvarlig stand til en hver tid og køer og ulykker skal kunne unngås. Likevel vil det alltid være en skeptiker rundt oss. Hvem kontrollerer at sikkerheten er på plass? Hva skjer med alle yrkessjåførene og hva skjer med den gamle bilen?

Hva gjør vi når vi ikke lenger kan skille på hva som er ekte, og hva som er fake?

Bilde hentet fra reddit

Rating og Social Credit
Du har kanskje sett episoden «Nosedive» fra Netflix-serien «Black Mirror», der de lever i et samfunn basert på en sosial status i form av et rating-system. Der tjener du poeng for god oppførsel, netthandel, et stort nettverk og tillit til myndighetene og ikke minst ved å gi likestilte en god stemme. Jo flere poeng og høyere rating. Jo høyere rating gir status og respekt som igjen fører til makt. Serien spiller på et konsept om en allmen kunstig intelligens. Med en kombo av din smarttelefon og en form for linse på øyet kan du både se vedkommendes rang/antall poeng samt rangere selv. Det blir et klart skille mellom mennesker på grunnlag av et totalt selvstyrt teknologisk system, der noen får det andre gir.
På lik linje som i dag vil det alltid være noen som er i overklassen og noen i underklassen. Det som skiller seg ut i denne serien er at, ved hjelp av kunstig intelligens vil medmenneskene kunne bli tatt ut av samfunnet like raskt som de kan bevege seg oppover. Du er dermed alltid nødt til å passe på å fremstå rett i lys av samfunnet. Dette virker helt surrealistisk og gir et veldig skjevt menneskesyn. Likevel finnes det faktisk et tilsvarende systemet i vår verden. Kina, første mann ut, har opprettet «the social credit-system» som minner veldig om situasjonen i «Nosedive». Kina har installert kamera og sensorer i sine gater som ved hjelp av ansiktsgjenkjenning kan finne informasjon om deg, samt rangere din credit-score etter adferd og kapital. Konsekvensene kan være enorme. Den som har, skal få mer. Tilgang til flere resurser, og ikke minst bli en del av de privilegerte i samfunnet. På den andre siden, skal den som har lite miste det lille de har. Dersom man har lav credit-score kan man oppleve å bli utestengt og nedprioritert fra diverse offentlige tjenester. Det er ingen personvern eller GDPR og makten ligger hos myndighetene. Håpet om frihet og likestillingen er fortapt. Vil konsekvensen av dette virkeliggjøre at folk må gjemme seg eller endre ansikt for å ikke bli gjenkjent som den de er?

Hva er ekte og hva er fake?
Selv om dette virker helt fjernt for oss her i Norge, så benytter vi oss også av forskjellige former for rangering via våre digitale plattformer. Med apper som Tinder og Happen kan man enkelt kaste bort en mulig livsparter med et enkelt tastetrykk eller «Swipe» på bakgrunn av det vi ser eller leser om profilen. Vi stoler blindt på hva som blir fremlagt, og glemmer det riktige mennesket bak. Dette kan resultere i at vi har vanskeligere for å stole på folk, stole på sosiale medier og stå utenfor en så normalisert del av samfunnet ved å trekke seg ut av sosiale medier. Ved en teknologisk redigering kan en virtuell og nok så realistisk redigering av bilde og video fremstille noe som egentlig ikke er. Deepfake, som det er kalt, gjør det vanskelig å skille ekte fra falskt. På bildet under vil du se et eksempel der Daisy Ridley er et offer for deepfake. Hennes ansikt er satt på en annen kvinne i en pornofilm. Dette er noen av konsekvensene den til KI kan by på dersom det havner i feil hender.

Bilde og referanse

Det er likevel viktig å se på konsturktive konsekvenser ved deepfake.
Carrie Fisher, mest kjent fra sin rolle som Princess Leia eller Senator Organa fra Star Wars serien, har spilt med i de seneste Star Wars-filmene selv etter sin død (se bilde over). Dette gjør det mulig å selv fortsette en innspilling eller annet med eller uten personen til stede, så lenge man har samlet nok data til å gjenskape. I videoen under, er det forklar Eye on Tech hva deepfake faktisk er.

-Anders

https://snl.no/bil
https://www.amazon.com/b?ie=UTF8&node=16008589011
https://www.rnz.co.nz/news/the-wireless/375262/deepfakes-when-seeing-is-no-longer-believing
https://www.cnbc.com/2019/09/04/china-plans-for-corporate-social-credit-system-eu-sinolytics-report.html
https://www.youtube.com/watch?v=ENdRAI-JrDc&feature=youtu.be
https://whatis.techtarget.com/definition/deepfake

Én kommentar

 • Fredrikke Linnea Eriksson

  Hei Anders!
  Dette var et veldig bra blogginnlegg.
  Du starter veldig fint med en veldig korrekt og presis innledning, og har en fin start på innlegget.
  Jeg synes også du har et veldig oversiktlig og velstrukturert innlegg, og du har lagt det hele opp veldig fint. Du har også inkludert veldig mange fine refleksjoner og eksempler på AI og den utvikling og tilbyr alternativ lesing og video for leserne dine, som er helt supert!
  Ellers er du veldig flink til å skrive og det virker som du har god fortstålse for oppgaven.
  Supert, fortsett sånn 🙂

  kult at du refererer til black mirror også

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *