Uncategorized

Angrepet på den Amerikanse Kongressen

Dagens samfunn er i stor grad påvirket av sosiale plattformer som vi alle tar del i på en eller annen måte. Innflytelsen kommer inn på oss uansett om vi vil det eller ikke, og konsekvensene er ofte minimale men kan også være katastrofale. Dette innlegget handler om nettopp et slikt tilfellet – angrepet på den amerikanse kongressen den 06. januar 2021.

ID 97993510
 © Sonulkaster | Dreamstime.com

«Vi ses i DC.»
I forbindelse med Joe Bindens’ president-markering, ble den amerikanske kongressen stormet av illsinte demonstranter fra hele landet. Daværende president, Donald Trump, hadde gjennom gjentatte Twitter-meldinger opphisset sine tilhengere til å møte opp til protest i Washington DC. Trump selv, hadde aldri direkte meldt at ut storming av Kongressen, men hans daværende 88,7 millioner følgere hadde likevel fått for seg at vold og kapring skulle være nøkkelen til å vinne over «det stjålne valget».

Ledere verden over var enige om at de mange oppfordringer Trump kom med ledet til sinne og kaos, og dermed ville skape et klima for volden og uroen som inntraff Kongressen den 6. Januar. Hele fire personer døde i opptøyene og det ble i tillegg funne to rørbomber i bygget. Trump skal tidligere gjennom de mange Twitter-meldinger fortalt at han personlig vil være tilstede under demonstrasjonen. Dette skaper både troverdighet og tilhørighet mellom presidenten og hans tilhengere – men ti minutter før angrepet skal han ha uttalt at demonstrantene skulle marsjere målrettet mot Kongressen og samtidig meldt ut at han ikke ville møte opp likevel for hverken president-seremonien eller demonstrasjonen.

Stormingen, som et resultat av Trumps Twitter-meldinger førte til at den daværende presidenten ble utestengt fra bl.a. Twitter, Facebook, Snapchat og flere. Dette for risiko for ytterligere opptøyer, men Trump mener han forutså at hans kontoer på de sosiale mediene ville bli stengt og anklager Twitter for å ha konspirert med politiske fiender for å «bringe han til taushet». Trumps ytringsfrihet står på spill, og er blitt et aktuelt tema. Men Twitter skal ikke assosieres med Trumps og hans tilhengeres handlinger. Det skal ikke bli en arena for å oppildne til konspirasjon og vold eller en maskin for å spre slike budskap. Trumps har ikke oppført seg som en statlig leder.

ID 104076895
 © Petrajz | Dreamstime.com

Disse resultatene av Twitter-meldingene er bare noen få eksempler på katastrofale utfall av de sosiale mediers brukere og styrere. Dette resulterer også i ekkokammer, der kommunikasjon av gjentatte felles tanker, informasjon, ideer og oppfatninger gjerne fremstår som en sannhet for deg – der «fake news» gjerne er et kjent uttrykk. Som skrevet i mitt tidigere innlegg er ligger forklaringen også i ordet. Du sitter avgrenset i et eget kammer, og hører kun ekko etter ekko av egne eller andre som deler samme meninger og holdninger som deg. Lukkede forum, utallige facebook-grupper der konspirasjoner løper løpsk og sirkulerer i en endeløs sirkel .

Anders

Kilder:

NRK: «Vi ses i DC».
Lesedato: 31.05.2021
https://www.nrk.no/urix/slik-mobiliserte-trump-sine-tilhengere-for-opptoyene-1.15317769

NRK: Donald Trump permanent utestengt fra Twitter
Lesedato: 31.05.2021
https://www.nrk.no/urix/donald-trump-er-permanent-utestengt-fra-twitter-1.15319920

NRK: Støre og Solberg uenige om Twitter-sletting av Trump
Lesedato: 31.05.2021https://www.nrk.no/urix/store-kritisk-til-at-twitter-sletter-trump-1.15320122

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *